Grauzdētava

Kafijas testēšana: četri soļi, kā atrast savu iecienīto garšu

“Ja man jautā, kas ir laba kafija, es nevaru uz to viennozīmīgi atbildēt. Kas ir labs vienam, neder otram, tāpēc parasti saku – laba kafija ir tā, kas tev garšo. Vai ir kaut kas kvalitatīvāks? Jā, ir. Vai tev tas šķitīs labāks? Nav teikts,” saka “Narvesen Kafijas kluba” eksperts – barista Gatis Silenieks, skaidrojot, kā atrast tieši savām garšas kārpiņām baudāmāko kafiju.

Barista stāsta, ka gaumes ir dažādas un pat Latvijā pastāv atšķirības starp to, kādu kafiju cilvēki izvēlas ikdienā. Rīgā un Pierīgā biežāk dzer Cafe LatteCappucino un citus kafijas dzērienus ar pienu, bet, izbraucot tālāk uz reģioniem, cieņā ir tradicionālā, stipri melnā kafija un kafija ar pienu. Bet kā plašajā kafijas dzērienu klāstā atrast savējo, ja kafijas kultūrā jūtaties kā iesācēji?

Krājiet pieredzi!

“Ja jūs vīnzinim pajautāsiet, kā iemācīties orientēties vīnos, viņš teiks – sāciet dzert vīnu. To pašu varētu teikt par kafiju,” iesaka “Narvesen Kafijas kluba” barista. Ja cilvēks ar kafiju ir uz “jūs”, Gatis Silenieks iesaka meklēt īsto garšu tur, kur tā tiek radīta – apstaigāt kafijas tirdzniecības vietas, pamazām nogaršojot visus pieejamos dzērienus un izvēloties to, kas garšo vislabāk. Kad atrasta garša, kas ir pa prātam, var painteresēties īpaši par šo kafijas dzērienu un variēt ar piena daudzumu, cukuru, dažādu garšu sīrupiem. Ceļojot ir vērts iegriezties vietējos restorānos un bodītēs un pagaršot, kā jau pazīstamo kafijas dzērienu gatavo citur.

Izmēģiniet dažādus pienus

“Kafijai var pievienot aukstu pienu, kas līdzsvaros kafijas temperatūru un ļaus to baudīt nekavējoties. Savukārt kafijas automātos piens tiek uzsildīts līdz ideālai 70 grādu temperatūrai. Tā ir augstākā robeža, pie kuras piens nezaudē dabisko saldumu. Karstāks piens kļūst nedaudz sīvs,” stāsta Gatis Silenieks. Ja izvēlaties kafiju ar pienu, pirms pievienot cukuru vai citus saldinātājus, ieteicams dzērienu pagaršot – ja vien neesat īpaši saldas kafijas cienītājs, iespējams, ar dabisko piena saldumu pilnīgi pietiks.

“Narvesen Kafijas kluba” barista iesaka eksperimentēt arī ar dažādiem pieniem. Tirdzniecības vietās pieejamais klāsts ir daudzveidīgs – no ierastā govs piena līdz dažādiem bezlaktozes un augu pieniem. Tie mainīs arī kafijas garšu, tāpēc te paveras plašs lauks eskperimentiem.

Eksperimentējiet ar sīrupiem

Ierastā cukura vietā kafijai iespējams pievienot sīrupus ar dažādām garšām, no kurām populārākās ir vaniļa un karamele. Sīrupu, putukrējuma un dažādu garšu piedevu mode nāk no ASV, bet nu jau tas ir kafijas tirdzniecības vietu standarts visā pasaulē.

“Kafijas ar dažādu garšu piedevām savulaik radušās nekvalitatīvas kafijas garšas uzlabošanai, jo cukurs un cukura sīrupi ir sliktas kafijas labākie draugi – ja kafija ir ļoti, ļoti rūgta, sīrupi padara to par baudāmu dzērienu. Tomēr ar katru gadu šie dzērieni kļūst aizvien populārāki, un diez vai tuvākajā laikā kaut kas mainīsies. Cilvēkiem patīk eksperimentēt, un kafijas krūzēs tiek miksēts viss, ko vien fantāzija spēj radīt,” stāsta Gatis Silenieks.

Uzspēlējiet kafijas spēli!

Ja esat nolēmuši gatavot kafiju mājās, tā ir lieliska iespēja paspēlēties ar kafijas stiprumu, ūdens daudzumu un citiem parametriem, kas ietekmē kafijas garšu. “Nopērciet divas dažādas kafijas un pagatavojiet tās identiskos veidos – šādi kafijas pupiņu garšas vērtē pat profesionāļi, kad jāizvēlas viena šķirne no vairākām. Ir simtiem kafijas pagatavošanas veidu, tāpēc uztveriet šo kā aizraujošu spēli vai zinātnisku eksperimentu, un pat ierastā kafija jums var sagādāt daudz patīkamu pārsteigumu,” iesaka Gatis Silenieks.

Kafijas spēlei ir vairāki svarīgi elementi.

“Iegūt atkārtoti identisku garšu ar paša roku gatavotai kafijai ir baristas augstākā pilotāža. Tādēļ, ja vēlaties ik dienu dzert savu iecienīto kafiju ar nemainīgu garšu, visuzticamākais tomēr būs kafijas automāts. Tajā jau iepriekš ir uzstādīta baristas izstrādāta un pārbaudīta kafijas recepte – kafijas pupiņas tiek samaltas nepieciešamajā malumā, piens tiek uzkarsēts precīzi noteiktajā temperatūrā un sakuļ perfektu putu, tādējādi nodrošinot nemainīgi sabalansētu un baudāmu iecienītās kafijas garšu ik dienu,” skaidro “Narvesen kafijas kluba” eksperts, barista Gatis Silenieks.

Grauzdētava

Ko sola Jaunais gads? Mūsdienīga zīlēšana kafijas putiņās

Gada pēdējās nedēļas un jauna gada sākums jau izsenis ir vispiemērotākais laiks nākotnes pareģošanai, kad cilvēki mēģina pavērt noslēpumainības priekškaru un ielūkoties nezināmajā, ko nesīs nākamais gads. Kafijai dažādos zīlēšanas rituālos ir gadsimtiem senas, bagātīgas tradīcijas. “Narvesen kafijas klubs” Jaunajā gadā vēl visiem veiksmi, vēlmju piepildīšanos un aicina ielūkoties nākotnē, zīlējot kafijas putiņās!

Narvesen kafija - vienmēr izcila 100% Arabica kafija

Narvesen kafija – tā ir vienmēr izcila garša, kuras pamatā ir īpašs espreso maisījums no 100% Arabica pupiņām. Kolumbijas, Brazīlijas, Nikaragvas un Hondurasas pupiņas ir svaigi grauzdētas un nokļūst pie tevis jau pēc 30 dienām. Tā mēs vienmēr nodrošinām bagātīgu aromātu un garšu, ko pavada viegls skābums ar riekstu, karameles un tumšās šokolādes niansēm.

Neparastas sastāvdaļas kafijas tasē: kā ierastajam dzērienam dot jaunu garšu?

Piens, karamele, rieksti, šokolāde – ja kafija rīkotu ballīti, šie draugi noteikti būtu ielūgti. Tās ir klasiskas garšu kombinācijas, kas pazīstamas un iecienītas visā pasaulē. Bet ko darīt, ja ierastais dzēriens šķiet mazliet apnicis un garlaicīgs? Vasara ir īstais laiks piedzīvojumiem – arī jaunu garšas apvāršņu atklāšanai. Ko noteikti ir vērts izmēģināt, stāsta “Narvesen Kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Kafija un pašsajūta: kā iecienītais dzēriens ietekmē veselību un garastāvokli?

Kurš gan nav izjutis tīkamu enerģijas pieplūdumu pēc labas kafijas tases! Tiesa, katram kafijas mīļotājam vismaz vienreiz ir nācies piedzīvot arī sirdsklauves vai roku trīcēšanu, ja gadījies iedzert par daudz iecienītā dzēriena. Vai kafija labvēlīgi ietekmē veselību un garastāvokli, vai tomēr nodara vairāk lieka nekā laba, stāsta “Narvesen Kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Kā mājās pagatavot tiešām labu kafiju?

Mēdz teikt, ka viss ģeniālais ir vienkāršs. Arī labas kafijas pagatavošanai nevajag daudz – vien rūpīgi izvēlētu maltu vai pupiņu kafiju, ūdeni pareizajā temperatūrā un iemīļoto krūzīti. Tomēr jūsu kafija tikai iegūs, ja tās pagatavošanai veltīsiet nedaudz rūpības un pareizi strādāsiet ar pieejamo materiālu. Kā pagatavot tiešām labu kafiju mājas apstākļos, stāsta “Narvesen kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Kafijas ceļvedis: populārākie kafijas dzērieni un to raksturi

Sen garām tie laiki, kad latvieši dzēra tikai melnu vai baltu kafiju. Ar katru gadu kafijas kultūra attīstās aizvien jaunā kvalitātē, un vietējās kafijas tirdzniecības vietas piedāvā spilgtus, neaizmirstamus garšas piedzīvojumus. Taču vēl joprojām ne viens vien kafijas automāta vai baristas priekšā samulst, ieraugot plašo piedāvājumu, kur dominē nosaukumi itāļu valodā.

Trīs veidi, kā kafija var ietekmēt tavu produktivitāti

Kafijas krūze lielai daļai strādājošo ir vitāli nepieciešama rīta žāvu atgaiņāšanai – tā mūs “ceļ” no rītiem, uztur modrus dienā un palīdz sakoncentrēties darba dienas izskaņā. Ik dienas kā darba devēju, tā darbinieku roka stiepjas pēc kāda kofeīna bagāta dzēriena, lai uzlabotu noskaņojumu un celtu enerģijas līmeni. Ne mazāk svarīgi, 70% kafijas cienītāju ir pārliecināti, ka atteikšanās no kafijas noteikti ietekmētu viņu darba spējas...