Grauzdētava

Trīs veidi, kā kafija var ietekmēt tavu produktivitāti

Kafijas krūze lielai daļai strādājošo ir vitāli nepieciešama rīta žāvu atgaiņāšanai – tā mūs “ceļ” no rītiem, uztur modrus dienā un palīdz sakoncentrēties darba dienas izskaņā. Ik dienas kā darba devēju, tā darbinieku roka stiepjas pēc kāda kofeīna bagāta dzēriena, lai uzlabotu noskaņojumu un celtu enerģijas līmeni. Ne mazāk svarīgi, 70% kafijas cienītāju ir pārliecināti, ka atteikšanās no kafijas noteikti ietekmētu viņu darba spējas, liecina “Narvesen kafijas kluba” apkopotie pētījumi, kas analizē kafijas spēju stimulēt darba un prāta spējas.

Ikdiena kļūst arvien dinamiskāka, un arvien vairāk strādājošo kafiju izvēlas baudīt pa ceļam, liecina Narvesen novērojumi tirdzniecības vietās un iegādāto kafiju skaits – gada laikā Latvijas iedzīvotāji izdzer kafiju, kas mērāma vairākos miljonos krūzīšu.

“Narvesen iepērkas 75% Latvijas iedzīvotāju, un katrs devītais pircējs iegādājas enerģijas pilno kafiju,” stāsta Narvesen kafijas eksperte Edīte Vimba. Kamēr pasaulē pēdējos gados kafijas uzvaras gājienu iet Cappuccino, Latvijas iedzīvotāju TOP3 nemainīgi ir klasiska kafija ar pienu, Caffe Latte un stipra, aromātiska melna kafija.

“Kafijas popularitāti nemainīgi uztur tie, kam kafija un darba spējas ir divi nedalāmi lielumi – kā liecina dažādi pētījumi, līdz ar baudījumu garšas kārpiņām tumšais, aromātiskais dzēriens ietver vairākas stimulējošas īpašības,” dalās “Narvesen kafijas kluba” eksperte Edīte Vimba.

Ceļ koncentrēšanās spējas

Ķīmiskā formula C8H10N4O2, plašāk pazīstama kā kofeīns, pēc iedarbības ir stimulants, kura galvenais iedarbības mehānisms ir adenozīna darbības (kas rada miegainību) bloķēšana. Tas izskaidro, kāpēc daudzi no mums, patērējot kafiju, jūtas mazāk noguruši. Mazās devās kofeīns uzlabo arī garīgo darbību un modrību. Protams, kofeīns neietekmē visus vienādi, katra personiskā reakcija uz kofeīnu var būt ļoti atšķirīga.

Nacionālās Kafijas Asociācijas (The National Coffee Association) pētījums liecina, ka kafija īsā laikā var veicināt kognitīvās funkcijas, īstermiņa atmiņas un koncentrēšanās spēju uzlabošanos, tādējādi prātam ļaujot uztvert jaunu informāciju daudz ātrāk. Pašsaprotami, ka dienas laikā līdz ar dažādu lēmumu pieņemšanu krītas mūsu koncentrēšanās spējas un daļa darbu tiek veikti “automātiski”. Paškontroli un koncentrēšanās spēju var stiprināt ar kafiju, īpaši tad, kad esam pārguruši. Pieņemt lielus lēmumus uz noguruma fona nav prātīgi, tādēļ, ja dienas beigās jāpieņem vēl kāds svarīgs lēmums, krūze kafijas palīdzēs uz mirkli sakoncentrēties, kontrolēti izsvērt visus par un pret un lemt ar “skaidru” prātu.

Prāta asumam un ātrākām mācībām

Ikviens, kas nemitīgi meklē veidus, kā papildināt savas zināšanas, ikdienā patērē dažādu saturu. Neatkarīgi no tā, vai tie ir raksti un blogi, žurnāli, zinātniski pētījumi, grāmatas, podkāsti vai video, šī informācija palīdz pieņemt lēmumus, ieviest jauninājumus un īstenot jaunas idejas savā profesionālajā jomā. Cik produktīvāki mēs būtu, ja spētu šo informāciju apgūt ātrāk? Pētījums vēsta, ka 200 mg kofeīna uzņemšana liek smadzenēm ātrāk uztvert vārdus un frāzes. Pētījumā arī konstatēts, ka kafijas patēriņš rada uzlabotu īstermiņa atmiņu un paaugstina spēju atrisināt loģikā balstītas problēmas. Neatkarīgi no tā, vai apgūstat jaunas tehnoloģijas, izmēģināt jaunu hobiju vai vienkārši pārlasāt dokumentus, krūze kafijas var veicināt informācijas uztveres ātrumu.

Veicina radošumu un uzlabo noskaņojumu

Dažādi pētījumi norāda uz kafijas rituālu ietekmi mūsu radošumā. Tiem gan nav tiešas saistības ar kafijas dzeršanas ķīmisko ietekmi, bet gan kafiju kā iedvesmas avotu. Kafijas baudīšana ir sava veida socializēšanās forma. Tikšanās ar kolēģiem un klientiem pie kafijas tases var lauzt pastāvošos komunikācijas šķēršļus, raisot daudz brīvākas sarunas.

Kāda pētījuma pārskats liecina, ka atkārtota 75 mg kofeīna (pielīdzināms vienai tasei kafijas) lietošana ik pēc 4 stundām var veicināt ilgstošu garastāvokļa uzlabošanos dienas laikā. Garastāvokli ietekmē ne tikai pats kofeīns, bet arī kafijas baudītāja ekspektācijas pēc kofeīna uzņemšanas, līdz ar enerģijas pieaugumu gūstot arī labāku garastāvokli. Pozitīvs noskaņojums un laba pašsajūta ir būtisks priekšnoteikums produktīvam darbam komandā, tādēļ radošai un pozitīvai darba atmosfērai ikrīta sapulci, iespējams, ir vērts sākt ar kopīgu kafijas rituālu.

Grauzdētava

Ko sola Jaunais gads? Mūsdienīga zīlēšana kafijas putiņās

Gada pēdējās nedēļas un jauna gada sākums jau izsenis ir vispiemērotākais laiks nākotnes pareģošanai, kad cilvēki mēģina pavērt noslēpumainības priekškaru un ielūkoties nezināmajā, ko nesīs nākamais gads. Kafijai dažādos zīlēšanas rituālos ir gadsimtiem senas, bagātīgas tradīcijas. “Narvesen kafijas klubs” Jaunajā gadā vēl visiem veiksmi, vēlmju piepildīšanos un aicina ielūkoties nākotnē, zīlējot kafijas putiņās!

Narvesen kafija - vienmēr izcila 100% Arabica kafija

Narvesen kafija – tā ir vienmēr izcila garša, kuras pamatā ir īpašs espreso maisījums no 100% Arabica pupiņām. Kolumbijas, Brazīlijas, Nikaragvas un Hondurasas pupiņas ir svaigi grauzdētas un nokļūst pie tevis jau pēc 30 dienām. Tā mēs vienmēr nodrošinām bagātīgu aromātu un garšu, ko pavada viegls skābums ar riekstu, karameles un tumšās šokolādes niansēm.

Neparastas sastāvdaļas kafijas tasē: kā ierastajam dzērienam dot jaunu garšu?

Piens, karamele, rieksti, šokolāde – ja kafija rīkotu ballīti, šie draugi noteikti būtu ielūgti. Tās ir klasiskas garšu kombinācijas, kas pazīstamas un iecienītas visā pasaulē. Bet ko darīt, ja ierastais dzēriens šķiet mazliet apnicis un garlaicīgs? Vasara ir īstais laiks piedzīvojumiem – arī jaunu garšas apvāršņu atklāšanai. Ko noteikti ir vērts izmēģināt, stāsta “Narvesen Kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Kafija un pašsajūta: kā iecienītais dzēriens ietekmē veselību un garastāvokli?

Kurš gan nav izjutis tīkamu enerģijas pieplūdumu pēc labas kafijas tases! Tiesa, katram kafijas mīļotājam vismaz vienreiz ir nācies piedzīvot arī sirdsklauves vai roku trīcēšanu, ja gadījies iedzert par daudz iecienītā dzēriena. Vai kafija labvēlīgi ietekmē veselību un garastāvokli, vai tomēr nodara vairāk lieka nekā laba, stāsta “Narvesen Kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Kā mājās pagatavot tiešām labu kafiju?

Mēdz teikt, ka viss ģeniālais ir vienkāršs. Arī labas kafijas pagatavošanai nevajag daudz – vien rūpīgi izvēlētu maltu vai pupiņu kafiju, ūdeni pareizajā temperatūrā un iemīļoto krūzīti. Tomēr jūsu kafija tikai iegūs, ja tās pagatavošanai veltīsiet nedaudz rūpības un pareizi strādāsiet ar pieejamo materiālu. Kā pagatavot tiešām labu kafiju mājas apstākļos, stāsta “Narvesen kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Kafijas ceļvedis: populārākie kafijas dzērieni un to raksturi

Sen garām tie laiki, kad latvieši dzēra tikai melnu vai baltu kafiju. Ar katru gadu kafijas kultūra attīstās aizvien jaunā kvalitātē, un vietējās kafijas tirdzniecības vietas piedāvā spilgtus, neaizmirstamus garšas piedzīvojumus. Taču vēl joprojām ne viens vien kafijas automāta vai baristas priekšā samulst, ieraugot plašo piedāvājumu, kur dominē nosaukumi itāļu valodā.

Kafijas testēšana: četri soļi, kā atrast savu iecienīto garšu

“Ja man jautā, kas ir laba kafija, es nevaru uz to viennozīmīgi atbildēt. Kas ir labs vienam, neder otram, tāpēc parasti saku – laba kafija ir tā, kas tev garšo. Vai ir kaut kas kvalitatīvāks? Jā, ir. Vai tev tas šķitīs labāks? Nav teikts,” saka “Narvesen Kafijas kluba” eksperts – barista Gatis Silenieks, skaidrojot, kā atrast tieši savām garšas kārpiņām baudāmāko kafiju.