Grauzdētava

Šobrīd baudām kvalitatīvāko kafiju pasaules vēsturē

Mēs dzīvojam laikā, kad kafijas lietotāju pasaulē kļūst arvien vairāk un pieprasījums pēc kvalitatīvas kafijas ar katru dienu palielinās. Arī tādas lielvalstis kā Ķīna un Indija sāk strauji pārņemt Rietumu kafijas dzeršanas kultūru, ikdienā lietojot arvien vairāk kafijas dzērienu. Pieaugot pieprasījumam, aug arī piedāvājums, un šobrīd mēs dzeram kvalitatīvāko kafiju pasaules vēsturē, atzīst “Narvesen Kafijas kluba” barista Rihards Saksons. Lai gan tā saucamais “Specialty” segments aizņem vien 5–8% pasaules kafijas tirgus, tas pozitīvi ietekmē visu industriju kopumā. Pēdējos 3–5 gadus Latvijas kafijas kultūrā raksturo pāreja no izteikti rūgtas uz balansētas garšas kafijām, alternatīvo pienu triumfa gājiens un elpu aizraujoši eksperimenti ar papildu sastāvdaļām.

Izglītots kafijas patērētājs

Pēdējo 3 gadu laikā Latvijā tiek atvērtas arvien jaunas mikrograuzdētavas, kas ir līdzīga tendence kā vairāku mini alusdarītavu parādīšanās Latvijā pēdējo piecu gadu laikā. Kāpēc šādu grauzdētavu atvēršana ir svarīga arī tiem, kuri neapmeklē specializētās kafejnīcas, bet iegādājas “plaša patēriņa” kafiju līdzņemšanai? “Kafijas industrijai šāda tendence nāk tikai par labu, jo tādējādi arī lielo mazumtirdzniecības tīklu un kafejnīcu kafijas attīstītāji sāk iedziļināties kafijas tēmā, ir gatavi piedāvāt augstākās kvalitātes kafiju līdzņemšanai pa ceļam un pat degvielas uzpildes stacijās, atbilstoši izglītojot arī savus klientus. Jo izglītotāks ir kafijas pircējs, jo lielāks pieprasījums pēc kvalitatīvas kafijas, ko ņem vērā ne vien mazas grauzdētavas, bet arī mazumtirdzniecības tīkli,” stāsta Rihards Saksons.

Modes garšas

Ja pirms 10–12 gadiem Latvijā dzērām izteikti rūgtas garšas kafijas, šobrīd notiek pāreja uz daudz sabalansētākām kafijām – ne izteikti rūgtām, ne izteikti skābenām. “Šis process noteikti kādu laiku vēl turpināsies,” prognozē Rihards Saksons. “Ārpus Rīgas, visticamāk, tas notiks lēnāk, lai gan tas, kas agrāk bija galvaspilsētas trends, nu jau atrodams arī citās lielākajās Latvijas pilsētās.”

Austrumu garšas, kas raksturīgas tādiem dzērieniem kā Chai Latte vai kafija ar kanēli, kardamonu un krustnagliņām, šobrīd papildina jauni eksperimentālie dzērieni. Arvien mazāks uzsvars tiek likts uz konkrētām garšām, lielāka interese vērojama par eksperimentālu dzērienu sastāvu – kafijām ar dažādiem alternatīvajiem pieniem un aukstajiem kafijas dzērieniem.

Govs piena daudzveidīgās alternatīvas

“Ja kafijas kultūras attīstības ātruma ziņā mazliet iepaliekam, salīdzinot ar citām Eiropas lielākajām pilsētām, tad attiecībā uz alternatīvajiem pieniem esam vismaz līdzīgā attīstības solī. Neatceros otru ar kafiju saistītu produktu, kas pēdējo 4–5 gadu laikā tik strauji būtu ienācis apritē un nostiprinājies uz palikšanu,” atzīst Rihards Saksons. “Ja agrāk, piedaloties lielajos festivālos, alternatīvos pienus pieprasīja vien daži cilvēki, tagad tas ir standarts, un kafijas tirgotājam krājumos ieteicams turēt vismaz 20% alternatīvo pienu. Šīs opcijas tiek paredzētas pat jaunākajos kafijas automātos, ko jau šobrīd nodrošina tirdzniecības vietas lielā daļā Latvijas pilsētu.”

Vienlaikus “Narvesen kafijas kluba” barista atzīst – Cappucino ar sojas, mandeļu, rīsu, bezlaktozes vai govs pienu ir pilnīgi dažādas garšu pasaules. Alternatīvie pieni spēcīgi maina kafijas garšu, turklāt tie citādi pakļaujas putošanai. Kafejnīcās lielākoties piedāvājumā var atrast mandeļu, sojas un auzu pienu. Tiem kafijas cienītājiem, kas izvēlas kafiju ar alternatīvo pienu un kuriem ir svarīgi saglabāt baltas kafijas oriģinālo garšu, labākā alternatīva ir bezlaktozes govs piens. Modernākajos kafijas aparātos tas jau ir pieejams līdzās parastajam govs pienam.

Aukstie kafijas dzērieni – vasaras izprieca

Salīdzinoši nesen attīstītais kafijas dzērienu virziens – aukstās kafijas – strauji gūst aizvien lielāku popularitāti. “Te kafijai tiek pievienots viss, ko var un nevar iztēloties – ledus, saldējums, svaigi spiestas augļu sulas un citas sastāvdaļas neiedomājamās kombinācijās, kas rodas baristas iztēlē. Šī ir lieliska izvēle vasarai – uzmundrinoša, atspirdzinoša un piedzīvojumu pilna pieredze,” saka “Narvesen Kafijas kluba” barista.

“Iespējams, ideālā kafijas recepte ir jau gandrīz 100 gadus veca, taču cilvēkiem patīk eskperimentēt, tāpēc nākotnē sagaidāms ne viens vien pārsteigums, un kafijas kultūra noteikti turpinās attīstīties. Cukurotās kafijas ir atsevišķs segments, kuru varētu nosaukt par popkultūru, taču mēs, baristas, ar gandarījumu vērojam, ka nelielajam gardēžu segmentam izdodas labvēlīgi ietekmēt kafijas dzeršanas kultūru visā pasaulē,” saka Rihards Saksons.

Eksperimentālā fotosesijā Dons, Patrisha un Kristīne Virsnīte izlādē emocijas

Ikdiena mūs bieži ieliek “rāmjos”, nereti liekot apspiest savas emocijas un liedzot teikt, ko patiesībā domājam. Lai ļautos emocijām, “Narvesen kafijas kluba” izaicinājumu just par visiem 100 un darīt lietas, ko ikdienā nedarītu, pieņēmuši mūziķi Dons un Patrisha un TV personība Kristīne Virsnīte. Visi trīs eksperimentālā fotosesijā atļāvušies izkāpt no komforta zonas, bet gūtās emocijas fotogrāfs Gatis Rozenfelds iemūžinājis eksperimentālās fotogrāfijās, kas attīstītas stiprā, melnā kafijā.

Dzer kafiju dabai draudzīgi – turpmāk 100% dabiskas, otrreiz pārstrādājamas krūzes

Kafija līdzi ņemamā krūzītē pa ceļam uz darbu vai pusdienu pārtraukumā ir viena no mazajām dzīves baudām. Lai kafijas pauze būtu ne tikai garšīga un vizuāli baudāma, bet arī atstātu mazāku ietekmi uz apkārtējo vidi, “Narvesen” ieviesis dabīgas, 100 % pārstrādājamas līdzi ņemamās kafijas krūzes. “Huhtamaki” Future Smart papīra krūzes novērš tādu materiālu izmantošanu, kas iegūti no naftas ķimikālijām, un tajās iestrādāta bioloģisks mitruma aizsargslānis. No augiem izstrādātās krūzes ir milzīgs lēciens uz priekšu ilgtspējīgā karsto dzērienu baudīšanā pa ceļam.

Karsts